Befolkning av sibiriske kraner: Viktige fakta og figurer

Hva er en sibirisk kran?

Den sibiriske kranen, også kjent som snekranen eller den sibiriske hvite kranen, er en fugleart som har to forskjellige avlsmuligheter i Yakutia (i øst) og Vest-Sibirien (i vest) av det arktiske tundraområdet i Russland. Ufylte befolkninger eller ikke-avlgende fugler, tilbringer somrene i Dauria, som ligger på grensen mellom Kina, Mongolia og Russland. Små antall sibiriske kraner har blitt registrert i sommersesongen i det sentrale regionen Mongolia. Denne fuglen har den lengste migreringsruten til noen kranarter og avhenger av en rekke våtmarker som hvilesteder og fôrområder underveis. Vest-Siberia-subpopulasjonen migrerer til Iran for vintrene mens Yakutia-underbefolkningen gjør veien til Kina, der det store flertallet (rundt 95%) av disse østlige kranene finnes i Poyang Lake-bassenget.

Denne fuglen er hvit i farge, med unntak av svarte fjær, som kan ses under vingene i midten av flyet. Området rundt ansiktet har ingen fjær og huden er en mørk rødaktig farge. Den sibiriske kranen står på lange, tynne bein, som gjør det mulig å navigere gjennom våtmarker, og har en lang, tynn vik som gjør det mulig å spise våtmarksgress og av og til fange fisk og regnormer. Den vokser til ca. 55 tommer i høyde med en 83 til 91 tommers vinge. I gjennomsnitt veier denne arten mellom 11 og 19 pounds.

Bevaringsstatus

Den sibiriske kranen kunne en gang bli funnet over et stort område som strekte seg fra urralfjellene til Kolyma-regionen i det fjerne østlige Russland. I dag er befolkningen redusert så betydelig at den bare kan bli funnet i 2 helt adskilte regioner. Vinterdistribusjonen av denne arten har også redusert gjennom årene. For eksempel identifiserte forskere i 1974 75 sibiriske kraner som overvintret i Bharatpur, India. I 1992 hadde tallet redusert til 2 og ble 0 i 2002. Historiske bevis tyder på at den vestlige befolkningen en gang har brukt vintrene så langt unna som Nilen, selv om den sibiriske kranen ikke lenger kan finnes der heller.

Den nåværende befolkningsstørrelsen er mellom 3.750 og 4.000, noe som gjenspeiler en betydelig nedgang i løpet av de siste 3 generasjonene. Av disse personene som lever i dag, tilhører rundt 99% av Yakutia-underbefolkningen i Øst-Russland. Denne arten er oppført som kritisk truet på IUCNs røde liste siden 2000. Forskere mener at befolkningen vil fortsette å synke over de neste 3 generasjonene av den sibiriske kranens levetid på grunn av en rekke trusler. Den er beskyttet av flere avtaler, inkludert: samarbeidsavtalen om konvensjonelle tiltak for den sibiriske kranen (del av Bonn-konvensjonen), avtalen om bevaring av afrikansk-eurasiske trekkende vannfugler og CITES.

trusler

En av de viktigste grunnene til den kritiske truede statusen til denne arten er utviklingen av Tre Gorges Dam. Andre infrastrukturplaner som negativt påvirker vannveiene som brukes av disse fuglene, omfatter en rekke dammer langs Yangtse-elven og ved åpningen av Poyang-innsjøen i Kina, som er den viktigste vinterveien.

Habitat ødeleggelse har vært årsaken til det meste av befolkningstapet som sibirisk kran led. Siden vannet blir avledet for landbruks-, urbaniserings- og oljeutforskningsformål, er denne arten igjen med utilstrekkelig habitat for overlevelse og tvunget til å finne en kilde til mat i andre våtmarksområder. Andre trusler mot den sibiriske kranen er globale klimaendringer og forurensede vannveier.

Globale klimaendringer har forårsaket utbredt i vintrene de følgende årene: 2003 og 2004, 2006 og 2007, og 2010 og 2011. Mangelen på nedbør forårsaket at vannivået i Poyang-sjøen reduserer dramatisk og forlot mange sibiriske kraner som søker etter mat i vassdrag lenger oppover. Da temperaturen øker i noen områder, vil permafrosten smelte og resultere i høyere vannnivåer. Når vannet stiger, vil det dekke øyer, sandstenger og strandlinjer som brukes av denne fuglen til avl og nesting. Landbrukstiltak bidrar også til ødeleggelse av habitat etter hvert som plantevernmidler og andre kjemikalier løper ut i viktige vannveier.

Siberian Cranes in the Wild

Som tidligere nevnt, ligger den vilde sibiriske kranbefolkningen mellom ca 3.750 og 4.000, som er opp fra 2006 befolkningsstørrelsen på 2.700. Langs sin vandringsrute er den sibiriske kranen avhengig av en rekke våtmarker og vannveier, inkludert: Indigirka, Yana og Kolyma-elvene i Yakutia, Russland; Aldan-elven i Kina; og våtmarker i Momoge National Nature Reserve. Denne arten har også blitt observert på Huanzidong Reservoir i Shenyang-regionen og Wolong-innsjøen. I tillegg ble en eneste sibirisk kran observert i Taiwan i desember 2014.

I Sentral-Asia raser og siver den sibiriske kranen i Kunovat elvområdet i Vest-Sibirien. Om vinteren har denne subpopulasjonen en gang reist så langt unna som Keoladeo National Park i India, men det har ikke vært rapportert om observasjoner siden vintersesongen 2001 og 2002. Disse fuglene finnes fortsatt i hele Pakistan, India, Kasakhstan og Usbekistan.

Den vestlige subpopulasjonen av den sibiriske kranen antas å ha bare 1 overlevende prøve. Historisk sett hadde denne underbefolkningen sin avlplass langs Alymka og Konda-elvene i Vest-Sibirien. Det viktigste stoppestedet langs sin vandringsrute er Volga-elven Delta i Aserbajdsjan. I dag har bare 1 sibirisk kran blitt observert i Fereydoon Kenar-området i Iran vinteren 2006 og 2007.

Sibiriske kraner i fangenskap

Bare fire tiår siden ble mindre enn 10 sibiriske kraner holdt i fangenskap. I dag finnes rundt 393 sibiriske kraner (177 kvinner, 166 hanner og 52 uidentifiserte) i fangenskap i zoologiske parker, naturreservater og forskningssteder over hele verden. Denne økningen har skjedd på grunn av et fangeoppdrettsprogram som er banebrytende av International Crane Foundation i Baraboo, Wisconsin i USA. Denne organisasjonen oppnådde det første vellykkede oppdrettsprogrammet ved kunstig inseminering av kvinnelige sibiriske kraner, som ga eggene til andre kranarter for klekking, og skaper kunstig lengre dagslys som de som ble funnet i den arktiske sommersesongen. Sibiriske kraner finner du i fangenskap på følgende steder: Oka naturreservat i Russland, Cracid avl og konserveringssenter i Belgia, og International Crane Foundation i USA.