Hvor mange typer kiwier lever i New Zealand?

Native til New Zealand, kiwier er flightless fugler av slekten Apteryx tilhører Apterygidae familien. Den minste av strupfugler, fuglene er omtrent på størrelse med en hjemmekylling. De lå de største eggene i forhold til kroppens størrelse. For tiden er det fem anerkjente arter av kiwier som bor i New Zealand. Kiwi er også det nasjonale symbolet på New Zealand, og ofte er New Zealanders selv kalt "Kiwi". Kiwiene som bor i landet har blitt utsatt for historisk avskoging, men bor for tiden i beskyttede habitater. Predasjon av invasive pattedyr-rovdyr er den største trusselen mot overlevelse.

5. North Island Brown Kiwi

Den nordlige øya brune kiwi, ( Apteryx mantelli ) er funnet på New Zealand's North Island. Det er den vanligste arten av kiwi med en befolkning på ca 35.000 individer. Fuglen er verdensrekordholder for å produsere de største eggene i forhold til kroppens størrelse. Innenfor sin rekkevidde bor den nordlige øyenbrune kiwi på furuplantager, skrubbeformet jordbruksland og tempererte og subtropiske skoger. Hunnene av denne arten veier ca 2, 8 kg og hanner veier rundt 2, 2 kg. Fuglene fôrer på ryggdyr som ligner på andre kiwi arter. Selv om det er den vanligste arten av kiwi, er den nordlige øyenbrune kiwi klassifisert som truet. Igjen er predasjon av invasive pattedyrarter som katter og hunder den primære trusselen mot overlevelse av disse fuglene. 94% av kiwi-kyllingene dør før avl på grunn av predasjon.

4. Southern Brown Kiwi

Den vanlige kiwi ( Apteryx australis), også kjent som den sørlige brune kiwi, bor i South Island of New Zealand. Populasjoner finnes også i Stewart Island, Westland og Fiordland. Innenfor sitt sortiment, ligger den sørlige brune kiwi i gresland, shrublands, subtropiske og tempererte skoger. Lengden på kiwi varierer fra hvor som helst mellom 45 og 55 cm. Kvinnen veier mellom 2, 1 og 3, 9 kg mens hannen veier mellom 1, 6 og 2, 8 kg. Det er en nattlig art med en rufous-farget fjerdedel med litt streaking. Fuglene fôr i smuss på jakt etter ryggdyr. Fuglene er klassifisert som sårbare av IUCN. Predasjon av invasive arter er den primære trusselen mot disse kiwifuglene.

3. Okarito Brown Kiwi

Okarito kiwi eller rowi ( Apteryx rowi ) er en fugl av kiwifamilien som bor i Okarito-skogen på New Zealands sørøy. Skogen er vert for kun 400 fugler. Disse fuglene har en lang levetid, og noen eksemplarer kan leve opptil 100 år. På grunn av sitt begrensede utvalg og liten befolkning, er Okarito kiwi klassifisert som truet av IUCN. Bevaringsarbeidet er på plass for å gjenopprette befolkningen til denne fuglearter.

2. Liten flekkete kiwi

Den lille spottet kiwi ( Apteryx owenii ), også kjent som den lille grå kiwi, er den minste kiwi-arten som veier mellom 0, 9 og 1, 9 kg. Lengden på fuglen varierer mellom 35 og 45 cm. Fuglens fjær er en blek flettet grå og ragg i utseende. Arten led et utbredt tap av befolkningen på grunn av innføringen av invasive arter av europeerne og overdreven jakt, noe som resulterte i behovet for å flytte alle fuglene til rovdyrfrie Kapiti-øya på 1900-tallet. Fuglene økte gradvis sin rekkevidde, og i 2000 ble 20 fugler med hell gitt ut i Karori Wildlife Sanctuary. Disse fuglene fôrer på små insekter og grubs funnet under jorden. De spiser også på bær.

Siden størrelsen på disse fuglene er ganske liten, er de svært utsatt for introduserte rovdyrarter som katter og hunder. Men som fuglene har blitt flyttet til en rekke rovdyrfrie øyer, minimeres denne trusselen. Fuglene er i dag klassifisert som nært truet på IUCNs røde liste.

1. Great Spotted Kiwi

Den store grå kiwi eller den store spotted kiwi ( Apteryx haastii ) er en kiwi-art endemisk til New Zealands sørøy. Fuglen er en flightless art og den største av alle kiwi. Selv om det er en gang utbredt over hele øya, er kiwiene for tiden begrenset til høyhøydeområdene på Sørøya. Fuglene lever i komplekse, labyrintlignende burrows i deres habitat. Den mannlige kiwi er 45 cm høy og hunnene er litt større, og er ca 50 cm høye. Hannene veier mellom 1, 2 og 2, 6 kg, og vekten av kvinner varierer mellom 1, 5 og 3, 3 kg. Fuglene er mest avhengig av luktesansen som de har ekstremt små øyne. De spiser på grubs, regnormer, edderkopper, biller og en rekke andre insekter og arachnids. De spiser også frø og bær. Fjærene fra disse fuglene spenner fra lysebrunt til kullgrå. Fuglen er klassifisert som sårbar av IUCN, og befolkningene har opplevd en nedgang på 43% de siste 45 årene. Disse fuglene er monogamiske i naturen og ofte par i over 20 år.